boerderijmuseum Grutje 1

Museumbezoek
Het museum is zowel individueel als in groepsverband te bezoeken. Individuele
bezoekers zijn op zaterdagen welkom. Groepen kunnen op afspraak ook op
andere dagen het museum bezoeken. Er wordt uitleg gegeven over het
museum in het algemeen, alsmede over het levensverhaal van Grutje en haar
gezin. In groepsverband wordt -indien gewenst- uitgebreidere uitleg gegeven, met
name over voedselproductie vroeger en nu. Natuurlijk in combinatie met een
bakske koffie en iets lekkers.
Bij rondgang door het museum is altijd iemand aanwezig om nadere
informatie te verstrekken.

1 (15)

Oorlogstentoonstelling
In het museum is een kleine tentoonstelling ingericht over de gebeurtenissen ter plekke tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name de periode van de bevrijding. Dat was voor Hilvarenbeek op 4 oktober 1944. Voor het Groot Loo, waar boerderijmuseum ‘Grutje’ is gevestigd, kwam de bevrijding echter pas op 27 oktober 1944. In die periode lag hier de frontlinie; er zijn toen veel confrontaties geweest tussen de Duitse bezetter en de Geallieerden, met ernstige gevolgen. De expositie is vooral gebaseerd op verhalen van oud-bewoners, die tevens zijn gebundeld in het boek “Het Groot Loo in de frontlinie”, dat in het museum te verkrijgen is.

het Groot Loo in de frontlinie

Het Groot Loo in de frontlinie”, prijs €10,-
Te koop bij Grutje!

Rondom 75 jaar bevrijding is dit thema dit jaar extra actueel. Er worden in Hilvarenbeek diverse andere activiteiten over dit onderwerp georganiseerd. Er wordt bijvoorbeeld op 7 en 8 mei een belevingsroute georganiseerd in het Groot Loo voor basisscholen. Hiervoor worden verhalen uit het boek “Groot Loo in de frontlinie” gebruikt.

I.v.m. de maatregelen rondom het corona virus is de belevingsroute op 7 en 8 mei 2020 helaas afgelast.

Boerderijbezoek
In combinatie met het bezoek aan het museum kan ook een kijkje genomen worden op het huidige landbouwbedrijf. De voornaamste tak is melkveehouderij, daarnaast wordt op kleine schaal graan geteeld, vleesvee en varkens gehouden. Op het bedrijf wordt de link gelegd tussen vroeger en nu; het nostalgische gemengde bedrijf van vroeger en de gespecialiseerde hedendaagse landbouw. Deze activiteit is alleen op afspraak en met inachtneming van de bedrijfshygiëne (bedrijfskleding).Het is altijd leuk om te zien hoe in het voorjaar de koeien weer naar buiten gaan. Dit vindt rond half april plaats; voor de exacte datum zie onze Facebookpagina!

Gooren
OLYMPUS DIGITAL CAMERAWandelingen o.l.v. IVN-gids
Vanuit het museum worden groepswandelingen georganiseerd door het boerenlandschap. Dit onder leiding van een gecertificeerde IVN-gids.


Daarbij komen vele aspecten en wetenswaardigheden van zowel de landbouw, als van de natuurwaarden van het landschap ter sprake. Deze wandelingen kunnen in combinatie met museumbezoek plaatsvinden. Afstanden variëren van 4 tot 12 km.Groepsgrootte: maximaal 20 personen.Locatie voor het maken van foto’s
Het museum is een mooie locatie voor het maken van gelegenheidsfoto’s.

2014 (236)

Overige activiteiten

 • Bikse Museumdag 2020 = AFGELAST
  Elk jaar, bij de opening van het museumseizoen (april), organiseert Boerderijmuseum Grutje in samenwerking met overige musea de Bikse museumdag.

  Deze dag zal dit jaar in het teken staan van “Museumschatten”.
  Voor Grutje is dat natuurlijk het “goudgele graan”, wat Grutje nog steeds verbouwd. Op de museumdag wordt een deel van het graan op nostalgische wijze gedorst. Van graan wordt niet alleen brood gebakken maar ook bier gebrouwen… Komt u proeven?!

  Deze dag is in samenwerking met Bakkerij Jan Swaanen en Molen de Doornboom uit Hilvarenbeek.

  In 2020 zou de museumdag plaatsvinden op zaterdag 25 april 2020. I.v.m. de maatregelen rondom het corona virus is de betreffende dag voor 2020 helaas afgelast.

 • Picknick
  Er bestaat de mogelijkheid om in combinatie met museumbezoek en het nuttigen van een bakske koffie een meegebrachte picknick in het museum te gebruiken.
 • Combinatie activiteiten met De Flierefluiter of De Voortse Loop in Hilvarenbeek.
 • Museumschatjes
  Het museum is deelnemer aan het project ‘museumschatjes’ van de provincie Noord-Brabant. Dit project biedt de mogelijkheid voor de bovenbouw van basisscholen om een museum te bezoeken, waarbij de entreeprijs wordt vergoed. Grutje speelt een hoofdrol in het programma voor de basisscholen. Het thema is ‘voedselproductie, vroeger en nu’. Daartoe wordt bezoek aan het museum aangevuld met informatie vanuit de huidige boerderij activiteiten.
 • Boerderijwinkel
  Er worden op locatie boerderijproducten en museumartikelen aangeboden.