Museumbezoek
boerderijmuseum Grutje 1

Het museum is zowel individueel als in groepsverband te bezoeken. Individuele
bezoekers zijn op zaterdagen welkom. Groepen kunnen op afspraak ook op
andere dagen het museum bezoeken. Er wordt uitleg gegeven over het
museum in het algemeen, alsmede over het levensverhaal van Grutje en haar
gezin. In groepsverband wordt -indien gewenst- uitgebreidere uitleg gegeven, met
name over voedselproductie vroeger en nu. Natuurlijk in combinatie met een
bakske koffie en iets lekkers.
Bij rondgang door het museum is altijd iemand aanwezig om nadere
informatie te verstrekken.

 

 

Oorlogstentoonstelling1 (15)
In het museum is een kleine tentoonstelling ingericht over de gebeurtenissen ter plekke tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name de periode van de bevrijding. Dat was voor Hilvarenbeek op 4 oktober 1944. Voor het Groot Loo, waar boerderijmuseum ‘Grutje’ is gevestigd, kwam de bevrijding echter pas op 27 oktober 1944. In die periode lag hier de frontlinie; er zijn toen veel confrontaties geweest tussen de Duitse bezetter en de Geallieerden, met ernstige gevolgen. De expositie is vooral gebaseerd op verhalen van oud-bewoners, die tevens zijn gebundeld in het boek “Het Groot Loo in de frontlinie”, dat in het museum te verkrijgen is.

“Het Groot het Groot Loo in de frontlinieLoo in de frontlinie”, prijs €10,-
Te koop bij Grutje!

 

 

 

 

 

 

dscf2087

Boerderijbezoek
In combinatie met het bezoek aan het museum kan ook een kijkje genomen worden op het huidige landbouwbedrijf, met als voornaamste tak melkveehouderij. Daarbij wordt de link gelegd tussen vroeger en nu; het nostalgische gemengde bedrijf van vroeger en de gespecialiseerde hedendaagse landbouw. Deze activiteit is alleen op afspraak en met inachtneming van de bedrijfshygiëne (bedrijfskleding).

 

 

 

Wandelingen o.l.v. IVN-gids
GoorenVanuit het museum worden groepswandelingen georganiseerd door het boerenlandschap.OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dit onder leiding van een gecertificeerde IVN-gids. Daarbij komen vele aspecten en wetenswaardigheden van zowel de landbouw, als van de natuurwaarden van het landschap ter sprake. Deze wandelingen kunnen in combinatie met museumbezoek plaatsvinden. Afstanden variëren van 4 tot 12 km.Groepsgrootte: maximaal 20 personen.

 

 

 

Locatie voor het maken van foto’s

Het museum is een mooie locatie voor het maken van gelegenheidsfoto’s.

2014 (236)

 

Overige activiteiten

 • Bikse Museumdag
  Elk jaar, bij de opening van het museumseizoen (begin april), organiseert Boerderijmuseum Grutje in samenwerking met overige musea de Bikse museumdag. In 2019 zal dit plaatsvinden op zondag 14 april 2019.
 • Picknick
  Er bestaat de mogelijkheid om in combinatie met museumbezoek en het nuttigen van een bakske koffie een meegebrachte picknick in het museum te gebruiken.
 • Pannenkoeken eten bij het geboortehuis van Grutje
  De Eksterhoeve aan de Klein Westerwijksestraat in Biest-Houthakker (gemeente Hilvarenbeek) is het geboortehuis van Grutje. Tegenwoordig pannenkoekenhuis.
 • Combinatie activiteiten met De Flierefluiter of De Voortse Loop in Hilvarenbeek.
 • Museumschatjes
  Het museum is deelnemer aan het project ‘museumschatjes’ van de provincie Noord-Brabant. Dit project biedt de mogelijkheid voor de bovenbouw van basisscholen om een museum te bezoeken, waarbij de entreeprijs wordt vergoed. Grutje speelt een hoofdrol in het programma voor de basisscholen. Het thema is ‘voedselproductie, vroeger en nu’. Daartoe wordt bezoek aan het museum aangevuld met informatie vanuit de huidige boerderij activiteiten.

  p1070203